Prema podacima sa sajta Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova, arbitražni sud u predmetu BRIF TRES doo Beograd i BRIF-TC doo Beograd protiv Republike Srbije doneo je arbitražnu odluku 30. januara 2023. godine.

Arbitražna odluka nije javno dostupna, ali s obzirom da je u septembru 2022. godine održano ročište samo u pogledu pitanja nadležnosti, odluka se verovatno odnosi samo na pitanja nadležnosti arbitražnog suda. Takođe, prema javno dostupnim podacima, arbitar Sama Haridi (Samaa Haridi), koju su nominovali tužioci, priložila je uz arbitražnu odluku svoje izdvojeno (suprotno) mišljenje, što ukazuje na to da su makar neki (ako ne svi) prigovori nenadležnosti, koje je uložila Republika Srbija kao tužena, verovatno usvojeni.

arbitraža je pokrenuta u aprilu 2020. godine. Prema javno dostupnim podacima, arbitraža se odnosi na dugoročni zakup zemljišta nakon sprovedenog postupka javne nabavke, po kojem su tužioci dobili pravo da na zakupljenom zemljištu izgrade tržni centar i da njime upravljaju. Tužioci tvrde da je Republika Srbija svojim postupanjem povredila ovu investiciju.

Arbitraža je pokrenuta na osnovu bilateralnog investicionog sporazuma između Republike Srbije i Belgijsko-luksemburške ekonomske unije, pošto se tužioci nalaze u vlasništvu kompanije iz Luksemburga.

Detaljnije informacije o ovoj odluci ćemo objaviti pošto arbitražna odluka postane dostupna.