Na današnji dan, 20. decembra 2021. godine, lansirali smo sajt „Srbija pred međunarodnim sudovima“. Motiv za njegovo pokretanje je bio veoma jednostavan: Republika Srbija je od pre par decenija direktno ili indirektno umešana u veliki broj postupaka pred međunarodnim sudovima i drugim telima za rešavanje sporova, dok su informacije o tome u domaćoj javnosti oskudne.

Želeli smo da premostimo ovaj manjak informacija, kao i da približimo sferu međunarodnog prava domaćoj javnosti. Verujemo da ovaj dugoročan cilj može biti ostvaren samo uz svakodnevnu posvećenost praćenju međunarodnih postupaka za rešavanje sporova i drugih relevantnih dešavanja u međunarodnom pravosuđu.

Nakon više od 50 objavljenih vesti i analiza, u kojima smo izvestili o više od 150 predmeta, verujemo da smo na dobrom putu.

Ali da bi ovakav poduhvat bio uspešan, mora da se kontinuirano razvija. Zbog toga smo tokom protekle godine radili na uvođenju novih sadržaja i unapređenju sajta. Objavili smo sekciju „Baza poznatih predmeta“, u kojoj možete pronaći podatke o svim predmetima o kojima smo izvestili, kao i o drugim važnijim predmetima koji se tiču Republike Srbije. Uveli smo novu rubriku „Retrospektive“, u kojoj možete čitati osvrte na istorijski važnije sudske i arbitražne odluke. Nastavili smo da unapređujemo sekciju „Rečnik međunarodnog pravosuđa“ i omogućili smo pregled važnijih pojmova unutar samih objava. Unapredili smo izgled, kako bi sajt bio bolje prilagođen korisnicima.

Sajt SRB-ICT je neprofitan i vodi ga tim pravnika i advokata koji svoje slobodno vreme posvećuju ovom projektu. Time ostajemo fokusirani na nezavisno, razumljivo i stručno izveštavanje, bez iznošenja komentara i ličnih stavova o sudskim i arbitražnim odlukama ili drugim dešavanjima u međunarodnom pravosuđu.

Naš projekat ostaje otvoren za nove saradnike. Ukoliko imate želju da doprinesete našoj misiji, slobodno nam se obratite putem imejla na editorial@srb-ict.com.